V edycja Konkursu o Złotą Łyżkę senatora Gruszczyńskiego.
Po raz kolejny hotel Adalbertus zaprosił nasze koło do konkursu Smaki, smaczki i przysmaki Gnieźnieńskiej kuchni. To już V edycja konkursu o Złotą Łyżkę. W tej edycji oceniano ciasta i pieczywa oraz danie będące specjalnością drużyny. Nasze koło zaserwowało tym razem żeberka pieczone, nadziewane śliwką. W konkursie wystawiłyśmy ciasto przygotowane przez P. Olę Tomczak o nazwie Karmelówka truflowa, które nie miało sobie równych i pokonało konkurencję. Jednak Złotą Łyżkę otrzymały Panie z KGW Niechanowo za królika duszonego w marchewce. Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.
Karmelówka truflowa
Ciasto
1.25 szkl. cukru, 6 jaj, 2 łyżki cukru waniliowego, 1.75 szkl. mielonych orzechów, 6 łyżek tartej bułki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jajka ubić na sztywno z cukrem następnie dodać resztę składników. Piec 40 min w tem 180 st.C
Krem
Puszka masy truflowej, 25 dag masła, 10 dag polewy czekoladowej, 20 dag groszku czekoladowego.
Masło utrzeć z masą truflową dodać groszek czekoladowy i wymieszać. Na upieczone ciasto wyłożyć krem i polać masą czekoladową, udekorować orzechami.